2015-10-21 Leegloop bij de ANBO door ruzie

De hoogoplopende ruzie bij de ANBO leidt tot een leegloop bij de ouderenbond. Duizenden boze leden vertrekken en op diverse plaatsen in het land worden nieuwe, lokale ouderenbonden opgericht.

© anp.

De hoogoplopende ruzie bij de ANBO leidt tot een leegloop bij de ouderenbond. Duizenden boze leden vertrekken en op diverse plaatsen in het land worden nieuwe, lokale ouderenbonden opgericht.

Liane den Haan © anp.

Het conflict ontstond toen directeur-bestuurder Liane den Haan vorige maand de rekeningen van lokale ANBO-afdelingen liet blokkeren. Zij deed dat, zei ze, om fraude te voorkomen. De 3,4 miljoen euro van de afdelingen vloeide naar het hoofdkantoor. De afdelingsbesturen konden zelf geen cent meer uitgeven.

Ze zijn woest dat ze als graaiers en fraudeurs zijn weggezet. Maandag komen in Friesland tientallen ANBO-afdelingen bijeen om te horen wat er komt kijken bij de vorming van een nieuwe vereniging. In Heerenveen, Wolvega en Leeuwarden zijn die al gelanceerd.

Nieuwe verenigingen
Gewestelijk voorzitter Jan Walrecht: ,,Het gaat als een tierelier. Wolvega had in één maand 600 leden.'' Nieuwe verenigingen staan ook op stapel in Drenthe, Groningen en Overijssel. Maar ook in bijvoorbeeld Zuidplas, bij Gouda, komt een nieuwe bond als het hoofdkantoor in Woerden geen bakzeil haalt.

Tot op heden geeft Den Haan geen krimp. Ze royeerde de ANBO-voorzitter in Oegstgeest omdat hij te kritisch werd. De ledenraad, het hoogste orgaan van de ANBO, werd via een constructie zo vormgegeven dat er geen 'ruziezoekers' in komen, ook al zijn ze gekozen. De tien vacante zetels in de raad blijven leeg.

Sinds de rekeningen geblokkeerd zijn, is ook de ledenadministratie afgeschermd. Lokale ANBO-besturen konden hun leden niet meer bereiken. ,,Wij gaan in de Friese huis-aan-huiskranten advertenties plaatsen waarin we ANBO-leden uitleggen hoe ze hun lidmaatschap kunnen opzeggen. Dat moet voor 1 december,'' zegt publicist Harry Vogels.

Onvrede
Officieel is het ledental van de ANBO gedaald van 180.000 naar 173.000, maar volgens oud-werknemers zijn er al niet meer dan 165.000 over. ,,De ANBO mag blij zijn als er 125.000 overblijven,'' denkt Vogels. Ook in het zuiden leeft onvrede. In Helmond stapte het bestuur over naar de ouderenbond van voormalig Philips-werknemers en de leden kregen het advies dat ook te doen.

Gisteren gaven de bestuurders en vrijwilligers van ANBO Breda er de brui aan. Voorzitter Marijke van 't Land: ,,Wij hebben 1100 leden. Ik denk dat drie van de vier de ANBO gaat opzeggen, zo hard gaat het.'' Liane den Haan wil niet reageren.